HockeyNews
PLUS

Aggressivitet bakom HV71:s boxplaylyft

(4431) Anton Bengtsson
Bildbyrån

Publicerad: 18 oktober 2018

FacebookXWhatsApp
Från näst sämst i SHL till näst bäst.
HV71 har höjt sitt boxplay avsevärt den här säsongen.
– Mindsetet är lite annorlunda i år. Vi försöker vara mer aggressiva, säger Anton Bengtsson, 25.

HV71 har blandat och gett lite i inledningen av säsongen. Jönköpingslaget ligger för tillfället på tionde plats med elva poäng på åtta matcher. Men något som har fungerat bra så här långt är boxplay – till skillnad från förra säsongen, då laget var näst sämst i hela SHL i den spelformen.

– Vi har valt att vara mer aggressiva i vårt boxplay i år. Vi var mer passiva i fjol och lät dem styra oss för mycket. Vi vill spela vårt typ av boxplay och inte tänka för mycket på vad motståndarna gör. Mindsetet är lite annorlunda i år, säger Anton Bengtsson, som är en av HV-spelarna som får stort förtroende i numerärt underläge.

Backen Kristofer Berglund är inne på samma spår.

– Får man igång boxplay-spelet bra brukar det hålla kunna hålla i sig. Tror man på det man gör blir man per automatik aggressivare och mer rejäl. Vi har börjat hyfsat, men finns mer att jobba på. Men alla har chippat in bra så här långt, säger Berglund.

Den här säsongen har HV71 släppt in tre mål på 29 boxplay vilket betyder att de klarar av knappt 90 procent av sina numerära underlägen. I fjol var den siffran 75 procent.

– Det är självklart frustrerande när man inte får det att funka. Man gör så gott man kan, men ofta när man inte har flyt studsar de flesta puckarna in. Även om man är i skottlinjen tar det på någon och går in. Men nu har vi bra självförtroende i boxplay och får försöka rida vidare på den vågen, säger Anton Bengtsson.

HV71 har en intressant vecka framför sig. På torsdag väntar regerande mästarna Växjö och på lördag är det bortamatch mot Frölunda.

– Två riktigt roliga matcher. Första smålandsderbyt för säsongen och sedan är det alltid mycket rivalitet mot Frölunda. Det ska bli riktigt kul, säger Anton Bengtsson. 

FAKTA: HV:s boxplayprocent
2017/18: 75,00% (13:e)

2018/19: 89,66% (2:a)
 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!